[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] organizmie dokonuje się rozpad niepotrzebnych w danym momencie aminokwasów), lub uznając, że mogą się jaszcze przydać, poupycha po kieszeniach (to tak, jak z odłożeniem nadmiaru energii w takance tłuszczowej). Budujmy muskulaturę, a nie tłuszcz Myślę, że większości adeptów ćwiczeń siłowych zależy na zbudowaniu mięśni, a nie tkanki [...]
[...] organizmie dokonuje się rozpad niepotrzebnych w danym momencie aminokwasów), lub uznając, że mogą się jaszcze przydać, poupycha po kieszeniach (to tak, jak z odłożeniem nadmiaru energii w takance tłuszczowej). Budujmy muskulaturę, a nie tłuszcz Myślę, że większości adeptów ćwiczeń siłowych zależy na zbudowaniu mięśni, a nie tkanki [...]
[...] liczyć zarówno w lecznictwie, jak i w dietetyce. Dodam, że w żadnych publikacjach z zakresu biochemii i fizjologii żywienia nie znalazłem informacji o klinicznych objawach nadmiaru białka u ludzi zdrowych. Owszem, należy znacznie ograniczać jego spożycie w niektórych chorobach, takich choćby jak niewydolność nerek, o czym klinicyści od dawna [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja białka powoduje, że wykorzystywane jest ono na cele energetyczne zamiast [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu [...]
[...] źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja białka powoduje, że wykorzystane jest ono na cele energetyczne zamiast [...]
[...] one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja białka powoduje, że wykorzystywane jest ono na cele energetyczne zamiast [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zakwaszenia organizmu [...]
[...] na następny dzień).Następnie można powiedzieć zaczyna się kolejna faza NAJWAŻNIEJSZA . Organizm bowiem oprócz tego że "naprawia" uszkodzone włókna mięśniowe to robi to z nadmiarem.Tzn.następuje faza adaptacji mięśnia , organizm chcąc być gotowym na kolejny wysiłek o podobnej intensywności broni się w ten sposób że sprawia , że nasze mięśnie [...]
[...] Kobiety ciężarne - 1,5 Z białkiem to jest tak: jeśli jest go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - to też bardzo niedobrze. Naturalnie, odnosi sie to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje sobie z nimi radę. Ale jeśli np. ktoś objada się przez całe lata mięsem, to niech się nie [...]
[...] jedzą znacznie za dużo. Jednak większość z nas może sobie pozwolić na nieznaczną ilość toksyczności. Ta toksyczność pochodzi głownie z azotu. Kiedy wytwarzamy energię z nadmiaru białka to musimy odciąć aminokwasy, wyjąć azot i ten proces tworzy nowe związki takie jak amoniak. Amoniak jest bardzo toksyczny w naszym ciele. Musimy wytworzyć [...]
[...] diety wegetariańskiej, wegańskiej (roślinnej) czy innej. Wiele warzyw, np. fasola, groszek, kukurydza czy brokuły, zawiera dużo białka, poza tym pomagają w zneutralizowaniu nadmiaru kwasów, który może prowadzić do utraty składników mineralnych, takich jak wapń - stąd zwiększone ryzyko osteoporozy u osób często jedzących mięso. [...]
[...] bo bialko buduje miesnie --> to mit ,bialko powoduje przyspieszenie metabolizmu i jest najmocniej termogene ze wszystkich makro skladnikow(dobrze sie na nim chudnie ) a nadmiar bialka w organizmie jest wydalany przy okazji obciaza watrobe i nerki ,co moze prowadzic do anemi ,a po zaty ilosci powyzej 2,5g na kg wagi stanowia zrodlo energi nie [...]
[...] lepiej się czujesz i pełniej wykorzystujesz swój talent, by osiągnąć wspaniałe wyniki. Przekonałem się osobiście, jak ważna jest energia i jakie efekty może wywołać jej nadmiar. Przedtem ważyłem 120 kilogramów. Teraz ważę 108. Przedtem nie szukałem zbyt gorliwie sposobów zorganizowania sobie życia. Moja fizjologia nie pomagała mi osiągać [...]
Czy nadmiar białka może wpływać negatywnie na cerę (wypryski, zaskórniki) oraz na trawienie? Mam w diecie ok. 150g białka, a czasem w ciągu dnia zjadam 300g mięsa (kurczak/indyk) - czy to są zbyt duże ilości? Dodam, że ważę 51kg przy 165cm wzrostu.
Witam wszystkich na forum:) Mam nastepujacy problem - otoz na ramionach w sumie od dziecinstwa mam takie drobne krostki lekko czerwonawe - najbardziej na tricepsach. Sa one tez wyczuwalne, jak sie przejedzie reka po nich. Nigdy mnie to za bardzo nie przjemowalo, ale ostatnio jak chodze w koszulce bez rekawow to mysle, iz psuja ona wyglad bicepsow [...]
Ostanio czuje, ze bola mnie nerki (mam 20 lat). Do tego białko w moczu, aktualnie leczenie metypredem co drugi dzień 32 mg, cellcept 2x1000 mg tabletki, xartan, enap... Lekarz (profesor nefrolog)powiedział, że odżywki białkowe wyknoczyły moje nerki :( Nadmiar bialka obciąża podobno bardzo nerki a 2 gramy bialka na kilogram ciala to za dużo. Czy [...]